W LUTYM RUSZA WŁASNA KUCHNIA !

Dlaczego własna kuchnia?

 

  • Bo jajecznica, ryba czy z patelni czy z piekarnika, tosty, omlety, placki z dynii i cukinii i wiele innych potraw smakuje zupełnie inaczej podane od razu po przygotowaniu niż transportowane w boksach. 
  • Bo własna kuchnia daje możliwość wdrożenia życzeń i oczekiwań rodziców i ich faktycznego wpływu na żywienie dzieci. 
  • Bo własna kuchnia daje możliwość dostosowania się do zaleceń dietetycznych dotyczących każdego dziecka.
  • Bo własna kuchnia daje możliwość przyrządzania np. świeżych soków warzywnych czy owocowych, co jest tak naprawdę niedrogie, a jakie zdrowe.
  • Bo własna kuchnia daje możliwość dostosowania się do rytmu życia przedszkola i np. późniejszego przygotowania obiadu w przypadku wycieczki czy solidniejszego śniadania przed wyjściem na imprezę organizowana poza siedzibą.
  • Bo własna kuchnia daje możliwość własnego wypieku chleba czy ciast w ilości, która zabezpiecza potrzeby małej placówki. 
  • Bo własna kuchnia daje możliwość nawiązania współpracy z lokalnymi, małymi producentami żywności bez skazania się na produkcję przemysłową. 
  • Bo własna kuchnia daje wreszcie nieocenione zalety edukacyjne – dzieci mogą sporządzać własne sałatki, panacottę, musy owocowe, piec babeczki czy pierniki i obróbka cieplna będzie się bezpiecznie odbywać poza ich zasięgiem (dzieci wstępu do kuchni nie mają). Ale jakże fajnie jest wygnieść własne ciasto i udekorować je owocami lub skomponować własną pizzę?

W kuchni Krainy Baśni

 

  • Korzystamy z produktów sezonowych komponując menu w zależności od pory roku.
  • Korzystamy wyłącznie z przypraw podstawowych i ziół. Nie używamy polepszaczy smaku, kostek rosołowych itp. 
  • Nie korzystamy z żadnych półproduktów lub produktów gotowych. 
  • Dostawcą warzyw i owoców lokalnych, jaj i drobiu  będzie małe gospodarstwo warzywno – owocowe przede wszystkim z okolic Kórnika produkujące żywność dla lokalnej społeczności od 40 lat!
  • Miód będzie pochodził z pasieki Eugeniusza Kamińskiego – pasjonata pszczelarstwa i lekarza weterynarii, którego pasieki są zlokalizowane w lesie. 
  • Korzystamy z żywności podstawowej, np. jogurtów naturalnych.
  • Ciasta, chleb, kluski są wyłącznie własnego wyrobu.