WŁASNA KUCHNIA
Dlaczego własna kuchnia?
- Bo jajecznica, ryba czy z patelni czy z piekarnika, tosty, omlety, placki z dynii i cukinii i wiele innych potraw smakuje zupełnie inaczej podane od razu po przygotowaniu niż transportowane w boksach.
- Bo własna kuchnia daje możliwość wdrożenia życzeń i oczekiwań rodziców i ich faktycznego wpływu na żywienie dzieci.
- Bo własna kuchnia daje możliwość dostosowania się do zaleceń dietetycznych dotyczących każdego dziecka.
- Bo własna kuchnia daje możliwość przyrządzania np. świeżych soków warzywnych czy owocowych, co jest tak naprawdę niedrogie, a jakie zdrowe.
- Bo własna kuchnia daje możliwość dostosowania się do rytmu życia przedszkola i np. późniejszego przygotowania obiadu w przypadku wycieczki czy solidniejszego śniadania przed wyjściem na imprezę organizowana poza siedzibą.
- Bo własna kuchnia daje możliwość własnego wypieku chleba czy ciast w ilości, która zabezpiecza potrzeby małej placówki.
- Bo własna kuchnia daje możliwość nawiązania współpracy z lokalnymi, małymi producentami żywności bez skazania się na produkcję przemysłową.
- Bo własna kuchnia daje wreszcie nieocenione zalety edukacyjne – dzieci mogą sporządzać własne sałatki, panacottę, musy owocowe, piec babeczki czy pierniki i obróbka cieplna będzie się bezpiecznie odbywać poza ich zasięgiem (dzieci wstępu do kuchni nie mają). Ale jakże fajnie jest wygnieść własne ciasto i udekorować je owocami lub skomponować własną pizzę?
W kuchni Krainy Baśni
- Korzystamy z produktów sezonowych komponując menu w zależności od pory roku.
- Korzystamy wyłącznie z przypraw podstawowych i ziół. Nie używamy polepszaczy smaku, kostek rosołowych itp.
- Nie korzystamy z półproduktów lub produktów gotowych.
- Dostawcą warzyw i owoców lokalnych, jaj i drobiu będzie małe gospodarstwo warzywno – owocowe przede wszystkim z okolic Kórnika produkujące żywność dla lokalnej społeczności od 40 lat!
- Korzystamy z żywności podstawowej, np. jogurtów naturalnych.
- Ciasta, kluski są wyłącznie własnego wyrobu.